Deniz akvaryumu suyu nasıl hazırlanır anlamaya çalışalım. Genel olarak ilk defa deniz akvaryumu kurulumu yapıyorsanız sizlere ön bilgi anlamında destek oluyoruz zaten ama takıldığınız noktalar olursa bu yazımızdan bu sorunları giderebilirsiniz. Ana kurallar olarak belli başlı birkaç ana unsura dikkat ettiğiniz sürece zor bir işlem değil. Deniz suyu elde etmek için satılan deniz tuzları okyanuslardaki su değerlerini taklit eder. Öncelikle acele etmeyin, deniz akvaryumu sabır işidir ve sakince deniz akvaryumu suyu hazırlama makalemizi okuyun. Doğru su hazırlamak demek, en başından basit ama belki de akvaryum üzerindeki tüm maddi ve manevi emeğinizin boşa gitmesi veya karşılığının alınması demektir. Deniz akvaryumu suyu hazırlama merakı bizi doğal olarak en doğru tatlı suyu bulmaya öncelikli olarak yönlendirir.
Deniz Akvaryumu Suyu Hazırlama Nasıl Yapılır?
Direk çeşmelerden akan sular deniz akvaryumu kurulumu için önerilmez, bilumum ağır metal, Silikat, Fosfat, Nitrat içermesi muhtemeldir. Şehirlere göre değişir ama önerilmez. Kullanıp sorun yaşamayan yok mu var ama bizim işimiz deniz akvaryumu suyu nasıl hazırlanır, su hazırlarken işi şansa bırakmak değil. Çeşme suyu kullanmadığımızı düşünürsek, en ideal su reverse osmos su arıtma cihazı sayesinde elde edilir.
Damacana su kullanılacaksa üzerindeki değerleri okunarak uygun marka damacana su olacak. Hangisi daha iyi sorusunun net bir yanıtı genel düşünce yapısında Ro su olarak şekillenmiştir ama kalitesiz RO su çeşme suyundan farksız etkilere neden olabilir. Damacana su kullanılarak gayet güzel su hazırlanabilir, yine iyi seçilmiş Ro ünitesi de oldukça güzel su değerleri verir. Deniz akvaryumu suyu nasıl hazırlanır konusunda ana hedefimiz mümkün olduğu kadar sıfır değerlere sahip tatlı suyu edinmek olmalı. Çünkü, tercih ederek kullanacak olduğumuz deniz tuzu içeriğinde deniz akvaryumuna gerekli olan ana ve eser elementler dengeli olarak bulunur. Bunun dışında, akvaryum suyu hazırlamak için kullanacağımız su içinde fazladan olan her element bu hassas dengeyi bozar veya etkiler. Doğru tatlı suyu bulduktan sonra esnafımızdan edineceğimiz deniz akvaryumu tuzunu doğru oranda tatlı su ile karıştıracağız. Bu işleme aşağıda değineceğiz. Homojen şekilde karıştırılmış olan tuzlar en ideal deniz suyu değerlerini verir, satın alırken seçimi doğru yapmalısınız. Doğru seçim için Deniz akvaryumu tuzu kararı yazımıza göz atabilirsiniz.
Deniz Akvaryumu Suyu Nasıl Hazırlanır, Kum ve Kaya Girişi
Temizlenmiş olan akvaryumun tabanında kullanacağımız kumu suyu doldurmadan sermek iyi olur, bu daha az suyu bulandırırız. Elbette kullanacağınız deniz kumu canlı kum olarak adlandırılan türde kum ise o zaman suyu doldurduktan veya su hazırlandıktan sonra eklemek gerekir. Kumu ekledikten sonra deniz akvaryumu suyu hazırlama işleminde suyu akvaryuma doldurabilirsiniz. Eğer yapay kaya kullanacaksak suyu doldurmadan dekorumuzu yapabiliriz ama canlı kaya kullanılacaksa ya canlı kaya dekorunu hızlıca yapıp suyu sonra doldurmak veya suyu doldurup dekoru yapmak gerek. Sumplu sistemlerde sump sisteminin çalışması için su miktarını sumpun yarısına kadar gelecek şekilde doldurulur. En son canlı kaya ilavesinde su taşmasın diye fazla gelen suyu sistemden çekmeliyiz, buna dikkat etmek gerekir. Suyu akvaryuma doldurduktan sonra her 30 litreye 1 kg tuz denk gelecek şekilde tuzumuzu akvaryuma yavaşça ilave edebiliriz. Önceden hazırlamış olduğumuz akıntı motorlarını bu aşamadan sonra erime kolay olsun diye çalıştırabiliriz. Artık bu aşamada tuzun tamamen erimesini beklemeye geçebilir ve deniz akvaryumu suyu nasıl hazırlanır sorusunun da cevabını anlama başlayabilirsiniz.
Deniz Suyu Hazırlama İşleminde Tuz Oran Ayarı Nasıl Yapılır?
Okyanusların veya birçok iç denizlerin tuzluluk yapısı 34.7 ortalama olarak litre başına düşen gram tuz tutarı olarak açıklanır. Okyanus bölgelerinde tuzluluk oranı büyük nehirlerin akış ve tatlı su girişi ve yine suyun buharlaşma oranına bağlıdır. 34 ila 37 g / arasında değişir, kapalı denizler Akdeniz (39g / l) veya Kızıl Deniz (/ l 41 g) gibi daha yüksek tuzluluk oranına sahip. Tuz yoğunluğu, tuzluluk değeri gibi kurulum aşamasında ayarlanması veya yaşamın başlaması ardından dengede tutulması gereken tuz yoğunluğu derecesini ifade eder.
Bir kafa motoru yardımıyla tuzun erimesini akvaryum içinde sağlayabilirsiniz. Deniz Tuzu eriyip su berrak hale gelince su hazırlama işleminde son ayarlamayı yapmak için refraktometre veya standart ibreli tuz ölçer kullanabilirsiniz. Akvaryumda sapmalar yapan deniz akvaryumu tuz oranı canlılar üzerinde olumsuz etkiler bırakır. Mercan ve balıkların savunma sistemlerinin zayıflamasına, hasta olmalarına ve parazit hastalıklarına daha açık olmalarına neden olur. Adaptasyon işlemini dikkatli ve yavaşça yapmak gerekir. Sadece balık tarzı akvaryumum varsa deniz akvaryumu tuz oranı 1.018-1.023 arasında yoğunlukta olabilir. Resif akvaryum ise 1.024-1.026 arası tutulur. Su tamamen eriyip berrak hale gelince Protein skimmer , sumptaki deniz akvaryumu filtre sistemini, akıntı motorlarını artık çalışır vaziyette getirmeliyiz. Su tamamen berrak hale geldikten sonra canlı kayaları ekleyebilirsiniz. Seramik kaya kullanacaksanız, ilk aşama işlemi olan kumu ilave etme kısmıyla birlikte suyu doldurmadan seramik kaya dekorunu da ilave edebilirsiniz. Sonraki aşamalar sizin araştırma ve okuma merakınıza kalmıştır, araştırılarak gidilen her unsur daha sorunsuz ilerler.