Damsel balığı mahallenin yaramaz çocuğu gibidir. Son derece aktif ve üretken deniz akvaryumu balıkları arasında yer alırlar. Damsel balıklarının yakın akrabaları olan tatlı su ciklet balıklarıyla çok benzerlik gösterirler, benzerlikleri genlerden geliyor.
Deniz akvaryumu olgusundaki en dayanıklı balıklar arasında olmakla birlikte, bir kere adapte oldular mı yakalamak veya küçük sorunlarda bazı ölümler yaşarken hayata kalması muhtemel türler arasında olur. Deniz akvaryumu bünyesinde bakımları kolay dedik ama bu tarafları birçok unsurdan gelir.
Düşük deniz akvaryumu tuz yoğunluğunu dahi tolerans kabiliyetleri vardır. Seçim aşamasında akıllı olmak gerekir, ana nedenlerinin başında boylarına bakmaksızın agresif tavırlar sergileyen türleri bulunmasıdır. Agresiflik türün genel karakter yansıması olsa da, daha yumuşak huylu olan varyeteleri bulunur. Bu yönden bakarsak, damsel balıkları türlerinden satın almaya karar vermiş isek, biraz dikkatli olmamız gerektiğini anlıyoruz.
Damsel Balığı Fiyatları ve Domino Damsel
Damsel balığı fiyatları diğer türlere göre oldukça uygun satılır. Çok pahalı nadir türleri de bulunur ancak ülkemizde satılan genel varyeteleri 20 ile 30 TL arasında.
Kalabalık aileye mensupturlar, bazı türleri şaşırtıcı olarak son derece pahalı ve elde etmesi çok güçtür. Fakat ülkemizde yoğun olarak bulunan türleri nispeten çok uygun fiyatlara satılır ve ithalat sırasında en çok getirilen balık türlerinden biridir. Damsel balığı türlerine bakacak olursak, Domino Damsel (Dascyllus trimaculatus & albisella) olarak ifade edilen tür en agresif ve büyüdüğünde en çok çirkinleşen varyetelerden biri.
Domino Damsel balığı Dascyllus trimaculatus, Dascyllus albisella olarak tanınır. Doğu ve Orta Pasifik alanları, Hawaii ve Batı Pasifik gibi birçok resif bölgesinde yaygın olarak görülürler. Domino damsel balığı şaşırtıcı şekilde palyaço balığı gibi deniz anemonlarına yanaşırlar ve içine dahi girebilirler. Gün boyu anemon etrafından ayrılmayan sürülere rastlanır. Akvaryumda beslenmeleri son derece kolaydır, her türlü kuru gıda yanında karides, kalamar, balık eti, artemia gibi birçok besini severek yerler.
Domino damsel balıkları büyüdükçe sahip olduğu beyaz noktaları kaybeder. Agresiflikleri büyüdükçe artar ve ilk başlarda sakin gibi görünün domino damsel giderek sertleşebilir. Alıştıktan sonra kaybedilmesi zor balıklar arasındalar ve akvaryumdan yakalayıp çıkarmak dekoru bozmadan neredeyse imkansız gibidir. Işık Normal, tuz yoğunluğu 1.023, sıcaklık 23-28 aralığı, ulaşılan boy 11 cm, reef uyumlu, Ph değeri standart değer olan 8.3 aralığıdır. Video da damsel balıkları ile doldurulmuş bir akvaryumu görebilirsiniz. Video sonrası damsel balığı türlerini tanımaya devam edebiliriz.
Damsel Balıkları Yellowtail Blue Damsel Bakımı
Damsel balıkları incelememizde yer alan Yellowtail Damsel Chrysiptera parasema olarak anılır. Diğer türlere göre daha az agresif bir balıktır ama daha az kelimesi akvaryum arkadaşlarına göre değişir. Genellikle kendi türdaşları ile sürekli bir didişme halinde görünürler. Pomacentridae ailesine bağlıdırlar ve Batı Pasifik orjinli olarak ifade edilirler. Ulaşabildikleri boyut 8 cm civardır ve her türlü gıdayı tüketebilirler. Reef uyumlu ve kısmen palyaço balıkları ile daha uyumlu olan Damsel türlerindendir.
Beslenecekleri akvaruyum su hacmi 100 litre civarında olmalıdır. Kolay damsel balığı türlerinden biridir ve üreme şekli diğer türdaşları gibi camlara, kayalara yumurtalarını dizerek gerçekleşir. Diğer ortak isimleri ise, Azure Damsel Chrysiptera hemicyanea balığı Yellowtail Blue Damsel, Demoiselle şeklinde adlandırılmıştır. Sarı kuyruğu ile dikkat çeker ve akvaryum sahiplerini bu yönü ile kendine çeker.
Özellikle deniz akvaryumu kurulumu başlangıç aşamasındaysanız, yeni yeni deniz akvaryumunda tecrübe kazanıyorsanız damsel balıkları tam size göre. İleriye dönük percula türleri ile küçük akvaryumlarda sürtüşmeler yaşanabilir uyarısını eklemekte yarar var.
Damsel Balığı Elektrik Blue Damsel Balığı
Elektrik blue damsel çok beğenilen damsel balıkları türlerinden sadece biri. Son derece can alıcı mavi renge sahiptir ve gövde boyunca bu renk balığa hakimdir. Hint pasifik Okyanusu orjinlidir. Blue hanım Damselfish olarak da adlandırılır. Diğer Damsel balıkları gibi elektrik blue damsel balığı da son derece bakımı kolay türlerden biri. Beslenme konusunda sıkıntı çıkarmaz ve domino damsel balığı ile kıyaslandığında çok daha az agresif tavırlara sahiptir.
Sürü halinde beslenmeleri ortaya çok güzel görüntüler çıkarır. T5 floresan altındaki yanar döner mavi renkleri görülmeye değer.
Damsel Balıkları Humbug Damsel Balığı (Dascyllus aruanus)
Humbug damsel balıkları orjin olarak Kızıldeniz, Hint ve Pasifik okyanusları kökenlidir. Yine agresif olan damsel balığı türlerinden biridir. Bu tür içinde 2 farklı kuyruk yapısı dikkat çeker. Kuyruk uçlarında beyaz renk olan türleri daha agresiftir ve kuyruk renk yapısı şeffaf olan tür daha ılımlı karaktere sahiptir. Birçok damsel balığı gibi Humbug damsel balığı son derece kolay bakılabilir, gıda olarak ayrımı yoktur.
Sonuç olarak damsel balıkları son derece bölgeci balıklardır ve birçok hobici riyakâr olarak adlandırır. Çok fazla çeşitliliğe sahip damsel türlerini bir arada beslemeye ancak hır gür seven hobiciler dayanabilir. Bunun dışında sakin akvaryum ortamı isteyen arkadaşlar nispeten sakin 2 türünü seçerek uygun hacimlerde besleyebilirler.
Büyüdüklerinde güzelliğini kaybetmeyen türleri Humbug damsel balığı, Yellowtail ve Elektrik blue damsel türleri diyebiliriz. Ayrıca çok güzel bir tür olan Tufi Damsel Fish makalesine göz atabilirsiniz. Damsel balıkları tanıtım yazımızın akvaryumunda görmek isteyenlere yararlı olmasını umarım.