Yellow tang balığı biz dahil olmak üzere çeşitli akvaryum firmaları vasıtasıyla ülkemize ithal edilir. Genel olarak oldukça dayanıklı balık türü olarak tanınır. Elbette ithal edildikleri ülkedeki karantina koşullarından, ilk yakalanma şekillerine kadar sağlık koşulları değişir. Karantina sularının doğal deniz suyunda mı veya suni deniz tuzlarıyla kurulmuş ortamlarda mı bekletildikleri çok önemlidir. Yellow tang satın alan müşterilerimizin büyük çoğunluğunun suni tuzlar kullandığını düşünürsek suni tuzlarla hazırlanmış ortamlarda karantina sürecini geçirmiş balıkları ithal etmek önemlidir, yaşanan bazı tanka alışma sorunlarının temelinde de aslında bu yatar. Bu durumu gayet iyi bildiğimizden karantina süreçlerini genel tank şartlarına uygun tutan yerlerden ithalat yapmaktayız.
Satılık Yellow Tang
İlk deniz akvaryumu başlangıcında ençok tercih edilen tang türü yellow tang balığıdır. Elbette bunu güzelliğine borçlu ama aslında yeni kurulan akvaryumlarda faydalı yanları da vardır. Bizler satılık yellow tang bireylerini özenle seçiyoruz. Sizlere bu yazımızda sağlıklı yellow tang adaptasyonu ve bakımının yollarını anlatmaya çalışacağız. Satın alırken kesinlikle karın bölgesi aşırı çökmüş olanlardan seçim yapmamalıdır, çünkü karın bölgesindeki aşırı zayıflık sırtından da erimesine neden olur. Tang türlerinin çoğu akvaryuma ilk eklendiğinde diğer tang balıkları ile sürtüşme yaşar. Örnek olarak sohal tang, powder gurubu, purple tang gösterilebilir. Naso tang ile ilginç şekilde kısmen daha iyi geçinir. Purple tang zaten yakın ve renk hariç aynı görünüme sahip türdaşıdır ve bu yüzden de sürtüşme daha fazla olur.
Zebrasoma flavescens bilimsel adıyla yellow tang balığı yaşam alanı kısıtlı bölge olarak dikkat çeker. Görüldüğü bölgelerden Hawai en çok kayıtlara geçmiş bölge. Yellow Tang mükemmel akvaryum uyum kabiliyetine sahiptir ve istenmeyen yosun kontrolü açısından bizlere çok yardımcı olur. Bakımı ve beslenmesi konusunda fazla sorun çıkarmayan, bazen şiddetli derecede bölge savunması uygulayan ancak aynı türdaşları ile 5-10-15 balıktan oluşan sürüler olarak da beslenebilir.
Yellow Tang Bakımı
Beslenme Şekli: Bitkisel, akvaryumdaki algler, yeşillikler ve bitkisel kuru yemler ile zaman zaman protein içerikli yem.
Akvaryum Davranış Şekli: Ortam türlerine göre değişse de barışçıl.
Kendi türlerine Karşı Davranışı: Agresif sayılır. Tek ya da gruplar halinde beslenmelidir. 4 adet ve üzeri.
En Fazla Ulaştığı Boy: 15 cm.
Yellow Tang Reef Uyumu: Uyumludur.
Işık: Normal
Tuzluluk: 1.021 – 1.024
Sıcaklık: 24 – 27 ºC
pH: 8.1 – 8.4
Yellow tang hakkında güzel bir video:
Yellow Tang özellikleri olarak bakarsak, kurulum sonrası diatom döneminde yardımcı olması bir yana görüntü olarak da çok dikkat çeken balıklar arasında yer alır. Renk olarak göze hoş gelen sarı renk tonuyla akvaryuma görsel güzellik katar. Elbette sadece bunlar değil, aynı zamanda oldukça dayanıklı Tang türüdür. Nispeten yavru bireyler akvaryuma eklemek için tercih edilecekse karın kısımlarının dolgunluğuna ve besili olmalarına dikkat edilmeli. Akvaryumda zaman zaman siyah benek hastalığına yakalanan yellow tang balığı ve diğer türdaşları genellikle iyot elementi eksikliğinde bu belirtiyi gösterir.
Yellow Tang Üretimi ve Üreme:
Üretimi konusunda öyle sizleri tatmin edecek bir kaynak bulmanız zordur, çünkü akvaryumda veya kapalı sistemlerde üretim aşamalarına ait bilgi ve veri yok diyebiliriz. Yellow Tang üretimi veya doğadaki üremesi son derce doğal olaylara bağlı gelişir. Ayın konumu, akıntı şiddeti ve suyun ısısı tetikleme yaparak gurupların içgüdüsel olarak üreme noktasına gelmesine neden olur ve tetikleme yapar. Doğada yellow tang üreme tetiklemesi genellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında sıcaklığın 22 ° C (72 ° F) olduğu günlerde güneş battıktan sonra gerçekleşir. Larvalar batmaz ve su yüzeyine yakın kalarak beslenir.
Yellow Tang Balığı Bakım ve Beslenme
Mümkün olduğunca Nori yosunu, Muz dilimleri, Kivi, salata yaprağı, kaliteli kuru yemler, Ispanak, salatalık uygulanmalı. Yellow Tang renklerini iyi bir diyetle çok daha canlı olarak sergiler. Aynı zamanda yellow tang balığının beslenme diyeti iyi olursa daha aktif görünüm sergilerler. Genel ilk bakış olarak son derece dayanıklı olduklarını nispeten doğru değerlere sahip akvaryumda görmek oldukça kolaydır. Bu özellik onların adaptasyon kabiliyetini yüksek olduğuna da işaret ediyor.
Hobiye yeni giriş yapmış hobici arkadaşların muhtemel hüzünden uzak kalarak ilk canlı keyfini yaşaması adına tavsiye edilebilecek bir balık olduğunu söyleyebiliriz. Diatom evresinde de faydası yabana atılmayacak kadar fazladır. Elbette ilk eklenmesi sonraki balık türlerinin eklenmesinde bazı sıkıntılar yaratabilir ancak doğru balık seçimleri bunun önüne geçebilir. Boyut, tür yakınlığı dışında kalmak buna örnek verilebilir.
Yellow Tang Balığı Fiyatı
Yellow Tang fiyatı olarak inceleme yaparsak,fiyatlar sezona göre ve ithalata göre değişebilir. Ancak ortala fiyat aralığı boyutlara göre yavru sayılabilecek bireylerin fiyat aralığı 120 Lira civarında. Erişkinliğe doğru geçmiş olan Yellow tang fiyatı 180 Lira, 200 Lira, 250 Lira ve 300 Lira aralığında bulunur. İthalat yeri farkı ve balığın ithalatı sırasındaki içinde bulunduğu suyun miktarı yellow tang fiyatında belirleyici olan unsurlar.