Xenia mercan umbellata ismiyle bilimsel olarak lanse edilir. Pom mercan olarak da tarif edilir. Pom ifadesi papatya benzeri poliplerini açma kapama şeklinde hareket ettirmesinden gelir. Yaşam alanı Güney Pasifik ve xenia mercan genel yapısı beyaz, kahverengi, mavi veya gri renkte olur. Polip yapıları birçok polipli mercan gibi içe çekilir yapıda değil. Geceleri hafif şişerek kapatırlar. Ancak ailenin farklı yapılara sahip sekiz tentaküle sahip üyeleri var. Birçok kaynakta Xenia mercan sömürge canlılar olarak tarif edilir. Kalın gövdeleri vardır ve tentaküllerini gün boyu açıp kaparlar. Mavi bodur Xenia olarak adlandırılan ve yine aynı canlıya Glove polip diyenler bulunur.
Xenia Mercan Reef Akvaryum Koşulları:
Işıklandırma olarak yüksek değerler olmalı, yüksek ışık seven sert mercanlar için yaratılan ortamlarda daha da iyi gelişme gösterirler. Özellikle akvaryum adaptasyonları ardından tüm çabanın ışığa yaklaşmak olduğu net görülür. MH aydınlatma sevilen ışıklandırma türleri arasında yer alır. Elbette yeterli güçte olan T5 floresanlar da onları memnun eder. Son yıllarda yaygınlaşan led armatür sistemlerine de adapte olabilirler. Xenia mercan türünün akıntı ihtiyacına bakacak olursak, mercanlar ve akıntı makalesinde tarif edildiği gibi yüksek veya orta su hareketi severler. Yüksek akıntılı akvaryumlarda açma kapama hareketleri zorlaşır ve mercanın dik akıntı alması tek taraflı yatmasına neden olarak hem mercanı rahatsız eder ve hem de ritmik açma kapama hareketlerinden görsel olarak mahrum kalınır. Diğer mercanlara karşı yakıcı bir saldırganlık xenia mercan tarafından pek sergilenmez ama yavaş gelişen mercanları bastırarak ışık almalarını engelleyebilir. Bu durum nadiren de olsa zamanla ölmelerine neden olabilirler. Xenia istilacı olarak adlandırılan azgın ve hızlı büyüyen mercan türü olarak bilinir. SPS mercan türleri ile bakılması düşünülüyorsa buna dikkat edilmeli.
Xenia Mercan Bakımı:
Zarar verebilecek bazı akvaryum sakinleri var ve bunlar genelde büyük angel türleri olur ama birçok angel türü de dokunmayı tercih etmeyebilir. Ben şahsen birçok angel olan akvaryumda çok yıllar ortamı kaplayan xenia mercan baktım. Kendi tecrübelerim doğrultusunda dokunmadıklarını bizzat gördüm ama balıklar çok değişken karakter tavırları sergilerler ve yanıltıcı olabilir. Bazı yengeçler, salyangoz türleri yine xenia mercan tüketebilirler. Bu tarz canlılar satın alma yolu ile pek gelmez akvaryumlara ama yinde çok beğenilen bazı yengeç ve türevleri bu tavırları sergileyebilir. Diğer akvaryuma giriş unsuru canlı kayalar vasıtası ile olur. Akvaryum yerleşimi konusunda fikir ve görüş belirtmek uzun vade de zordur. Çünkü eğer şartları severlerse yer tayini yapmanızın imkanı kalmaz. Yeni alınmış ise ışığa yakın ve değişken akıntıya sahip alana yerleştirilmeleri iyi olur.
Akvaryum bakım tecrübesi olarak oldukça ilginç kazanımları xenia mercan adına edindiğimi öncelikle belirtmek isterim. Özellikle balık ağırlıklı akvaryumlarda atık yükünün sevecekleri orantıda olmasıyla çoşmaları ve akvaryumu kaplamaya varan keyif ve büyüme hızları görülebilir ama bir anda yok oluş sürecine de şahit olabilirsiniz. Anlam vermek zor olsa da sudan tükettikleri bazı elementlerin bitmesine bağlamak gibi bir düşünceye girmiştik. Elbette bu doğru su değerleri için yani şartlarda anormallik yok ise mantıklıdır. Bunun dışında akvaryum suyu adına isteklerine aşağıda değineceğiz.
Xenia gövdesini tabana yapıştırarak bölünme ve yine üst dallarının akıntılar ile yaymak süretiyle çoğalır. Bu açıdan zaten yayılmalarını kontrol etmek mümkün değil. Her alana bu sayede yayılabilirler. Budanmaları yoluyla büyümeleri duraksatılabilir ama bir süre sonra bırakılan gövde parçası tekrar büyümeye başlar.
Xenia Mercan İçin Kullanılacak Elementler:
Xenia mercan aynı zamanda iyi bir refugium mercanıdır. Bunun nedeni atık tüketmeleri, Nitrat, amonyak, fosfatlar besinleri arasındadır. Bu özelliklerinden faydalanmak adına refugium ortamlarında veya hobşici tercihine göre akvaryumlarda çoğalmalarına izin verilir. Xenia mercan aynı zamanda iyot tüketimi eğilimindedir. Bu elementin yoğunlukları baz alınarak tamamlanması gerekir. Doğal olarak diğer tüm deniz akvaryumu su değerleri içindeki düzgün element koşullarına onlarda ihtiyaç duyarlar.
Vücut yapısı içinde simbiyotik algler barındıran xenia mercan Zooxanthellae fotosentez yoluyla da besin ihtiyaçlarının çoğunu sağlar. Böyle bir avantaj onlara ilave besine ihtiyaç bırakmaz. Yüksek kH değerine, aynı zamanda bir anda çoğalan sıcaklık değerlerine karşı zayıf kalırlar. Bozulma eğilimine girerler. Bu iki unsura onları da düşünerek müdahale etmek gerekir.