Kalsiyum reaktörü deniz akvaryumu ana element ihtiyacını kolay, paratik ve düşük maliyetle tanka kazandırmaya yarar. Kalsiyum reaktörü kurulumu ve kalsiyum reaktörü nasıl çalışır bilgileri aktarmaya çalışacağız. Kalsiyum (Ca) reaktörü yardımcı ekipmandır ve yoğun mercan bulunan akvaryumlara düzenli bikarbonat ve magnezyum gibi elementleri ekler.
Kalsiyum Reaktörü Ne işe Yarar?
İlk bakışta kalsiyum reaktörü ne işe yarar şeklinde bir merakımız oluşabilir. Mercanların ve omurgasız türü canlıların iskelet yapısını destekleyen ve deniz akvaryumu su değerlerini doğal deniz suyu formunda tutmamıza destek olur. Aynı zamanda kalsiyum elementini dengeli olarak akvaryuma girmeye yarar. Kullanımı konusunda zorunluluk hissedilen akvaryumlar genellikle yoğun sps sert mercan bakımı gerçekleştirilen akvaryum yapılarıdır. Kalsiyum tamamlanması manuel işlemlerle mümkün olduğu gibi kalsiyum reaktörü bu işlemi otomatik ve günlük tüketilen doz miktarı kadar tamamlayarak hassas denge yaratır. Aynı zamanda, deniz akvaryumu kalsiyum reaktörü bazı eser elementleri akvaryuma kazandırır. Bunlara örnek vermek gerekirse, magnezyum ve potasyum ifade edilebilir.
Kalsiyum reaktörü çeşitlerini sanal mağazamızın kalsiyum reaktörleri kategorisinden inceleyebilirsiniz.
Reaktörü Nasıl Çalışır ve Çalışma Prensibi Nedir?
Kalsiyum reaktörü nasıl çalışır tarifinden önce işlevini yapabilmesi için oluştuğu parçaları anlayalım; Reaktör gövdesi, Co2 tüpü, Solenoid ve kabarcık sayacı ve yine regülatörü, Co2 beslemek için çek valf, pH denetleyicisi (lazımdır ama şart değildir), magnezyum, kalsiyum ve alkalinite test kitleri. Aynı zamanda eğer pH denetleyicisi kullanmıyorsanız yüksek ve düşük kademeli pH test kiti iyi olur. Karbondioksit olmadan kalsiyum reaktörü işlevini göremez. Bunun ana nedeni, karbondioksit rektör içindeki deniz akvaryumu pH değerini ancak bu şekilde aragonit, mercan kırığı tabanlı malzemenin çözünecek olduğu pH değerine indirger. Bu malzemeler ortalama olarak 6 veya 5,7 pH değerinde çözünmeye başlar. Kısaca, reaktör içindeki pH değerini bu seviyelere indirmek için Co2 tüpü kullanılır. Deniz akvaryumu kalsiyum reaktörü bünyesindeki Co2 akışını denetlemek için solenoid ve kabarcık sayaç regülatörü kullanılır. Regülatör çalışma basıncını kontrol eder ve basitçe elektrik kesintisi gibi durumlarda reaktör içindeki Co2 akışını durdurmaya yarayan emniyet cihazıdır. Kalsiyum reaktörü ile birlikte pH kontrolörü kullanmak mecburi değil ama kolay reaktör ayarlaması yapmanıza olanak sağlar. Bu sonuçla, kalsiyum reaktörü ne işe yarar sorusunun yanıtı şudur; kalsiyum reaktörü içinde düşük pH değerine sahip bir su yaratılır, bu sayede aragonit tabanlı malzemenin çözünmesi sayesinde bikarbonat elde edilir ve kontrol cihazları ile istenen değerde kalsiyumu akvaryuma otomatik olarak ekler. Günlük tüketimi belirlemek kullanıma başlandığında önemlidir. Kalsiyum reaktörü kullanılmayan sistemlerde haftalık veya günlük ilaveler ihtiyacın altı veya üzeri olabilir. Tabii akvaryumunu tanıyan bir hobici bu sorunları aşabilir ama kalsiyum reaktörü bu konuda titiz bir yardımcıdır.
Kalsiyum Reaktörü Kurulumu ve Kurulum Sonrası Çalışması
Kalsiyum reaktörü kurulumu ile birlikte kabarcık sayacı reaktöre ilave edilir. Kalsiyum reaktörü üzerinde sayaç ne ifade ediyor ve ne işe yarıyor diye düşünüyorsanız, sayacın kalsiyum reaktörü içine giren Co2 hızını kontrol ettiğini ifade edebiliriz. Kabarcık sayaçlarının iğne vana ve elektronik vana olmak üzere iki türü piyasada bulunur. Kalsiyum reaktörü kabarcık sayaçlarının yeni tipleri elektronik olarak bulunabilir. Baloncuk miktarını kontrol etmek için elektronik solenoid kullanırsanız her 10 saniyede 1 saniyede 4 kabarcık hızına ayarlayarak kullanabilirsiniz. Reaksiyon bölümü denen odacıkta çoğu reaktörlerde bir sirkülasyon motoru kullanılır. Kalsiyum Reaktörü içinden çıkan su konsantre şekilde bulunan kalsiyum, Magnezyum ve iz elementler içerir. Bu noktada kalsiyum reaktörü içinden çıkan su düşük pH değerine sahip bir sudur, birçok kullanıcısı çıkış suyunun pH değerini yükselterek akvaryuma ekler. Kalsiyum reaktörü içinde kullanılan medya temelde mercan iskeletlerinin fosilleşmiş hali olan aragonit ve Mercan Kırığı ve Kumu gibi malzemelerdir. Bu malzemelerin hazır olanları bazı alternatifler sunuyor. Magnezyum ilaveli, kalsiyum oranı yüksek vb gibi seçenekler mevcut. Aragonit çözündüğü zaman iskelet yapısındaki elementleri suya bırakır. Farklı bir açıdan dolomit kullanılır ama daha çok magnezyum seviyesini yükseltmek için kullanılır. Aynı zamanda alkalinite ve kalsiyum değerini yükseltir. Tek başına kullanıldığında çok fazla magnezyum düzeyi yaratabileceğinden dikkatli olmak gerekir. Kalsiyum reaktörleri mercan yükü bulunan akvaryumların doğal deniz suyu seviyesini korumak için en iyi yollardan biri olarak kabul edilir. Kalsiyum Reaktörü ilk başta zor vede kullanımı güç gelebilir ama kullanım tadı zaman içinde size daha az test yapma ve element dozlaması konusunda destek olur.