Denizlerin ve okyanusların su değerleri tuzlu su akvaryumu açısından da önemli bir parametre. Okyanusların su yapısı tuzların genel içerik varyasyonlarını sunar ve tüm denizler ve yine okyanuslar dünyanın en istikrarlı kimyasal bileşimini olağanüstü derecede sergiler.
Deniz suyu %96,5 oranında Su, %3,5 oranında çözünmüş mineral (tuzlar) ‘ den oluşur. Tuz oranı yüzde olarak düşük gibi görünse de, okyanusların devasa bir alan kaplamalarından dolayı, toplam miktarı oldukça yüksektir. Ortalama okyanus suyu tuzluluğu % 3,5, yani, 35 ppt’ olarak ölçülür.
Tuzun ana kaynağı; nehirler ve akıntılar ile taşınan çözünmüş minerallerdlr. Her sene 2,3 milyar m³ mineral, bu yolla okyanuslara taşınmaktadır. Volkanik yanardağlar ve patlamalardan çıkan gazlar da bu suya büyük miktarda; klor, sülfür, brom ve bor kaynağıdırlar. %3,5 oranındaki Tuz = (% 55 Cl – %30,6 Na – %7,7 SO4 – %3,7 Mg2+ – %1,2 Ca2+ – %1,1 K – % 0,7 Sr 2+, Br-,C) karışımı içerir.
Bu kadar oranda tuz aktarılmasına rağmen, aynı oranda ve hızda kullanıldığı için okyanusların tuzluluğu sürekli artış göstermeden sabit kalmaktadır. Bu maddeler organizmalar tarafından kabuk, iskelet yapımıu için kullanılmakta ya da çökelmektedir. Doğal olarak Deniz akvaryumu kurulumlumu aşamasında doğal şartlara en ideal şekilde yaklaşmak başarıyı beraberinde getirir. Hacim yükseldikçe suyun kararlığı daha stabil kalma eğilimine girer. Deniz akvaryumu suyunuzun kararlığı için Boyd Enterprise ürünlerine göz atabilirsiniz.
Okyanuslar, atmosfer ile sürekli gaz alışverişi yapmaktadırlar. Atmosferik gazlar deniz suyunda çözünürler ve akıntılar sayesinde suyun tüm katmanlarına dağılırlar. Bunlardan en önemlileri; Nitrojen, Oksijen, Karbondioksit ve Argon’ dur. Nitrojen ve Oksijen denizlerdeki canlı yaşamı için büyük önem taşır.
Okyanus suyu homojen halde bulunduğu ve sürekli karıştığı için, değerleri sabittir. Su sıcaklığı, maruz kaldığı güneş ışınımına göre değişir(Ekvator).
Tuzluluk ise, çökelme, eriyen buzlar ve buzdağları, mineral kaynaklarının tükenmesi ile düşerken, buharlaşma ve deniz buzullarının oluşması ile yükselir.