Kalsiyum reaktörü özellikle sert iskelet yapısı ile büyüyen mercanların tükettiği ve reef akvaryumlarında periyodik olarak eksilen ana elementlerden olan kalsiyumu otomatik ve dengeli tamamlamaya yarar. İlk ekipman alımı sırasındaki maliyeti bazı hobicileri maliyet hesabına itse de uzun vadede manuel katkı eklenmesine oranla daha ekonomik olduğu artık kabul görmüştür.
Genel isim olarak kalsiyum reaktörü adıyla isimlendirilmiş olsa da, son yıllarda kalsiyum reaktörü içinde kullanılan çeşitli medyaların Magnezyum, Kh karbonat, Potasyum, stronsiyum takviyesi yapma kabiliyetleri artırılmıştır. Fakat halen asıl kullanım amacı kalsiyum kazandırmaktır.
Kalsiyum elementi günlük kullanımı ile düşme eğilimine giren element olmasıyla yoğun sert mercan akvaryumlarında kalsiyum reaktörü çok yardımcı olur. Bu anlamada zorunluluk hissedilen akvaryum tarzının genellikle yoğun sps sert mercan bakımı gerçekleştirilen akvaryumlar diyebiliriz. Kalsiyum ilavesi elle yani balling yöntemi ile de yapılabilir ama kalsiyum reaktörü bu işlemi otomatik ve günlük tüketilen doz miktarı kadar tamamlayarak hassas yapar. Özellikle deniz akvaryumu kurulumu tamamlanıp canlı yüküyle birlikte tüketim arttığında katkı maliyetini düşürmek için faydalıdır.
Deniz Akvaryumu Kalsiyum Reaktörü Nedir?
Kalsiyum reaktörü üzerinde bulunan parçaları ilk olareak anlamaya çalışalım, reaktör gövdesi, Co2 tüpü, Solenoid ve kabarcık sayacı ve yine regülatörü, Co2 beslemek için çek valf, pH denetleyicisi (lazımdır ama şart değildir), magnezyum, kalsiyum ve alkalinite test kitleri. Aynı zamanda eğer pH denetleyicisi kullanmıyorsanız yüksek ve düşük kademeli pH test kiti iyi olur. Karbondioksit olmadan kalsiyum reaktörü işlevini göremez. Bunun ana nedeni, karbondioksit rektör içindeki deniz akvaryumu Ph değeri üzerinde düşürücü etki yapar. Aragonit, mercan kırığı tabanlı malzemenin çözünmesi ancak düşük pH değerinde olur.
Kullanılan medya ortalama olarak 6 veya 5,7 pH değerinde çözünmeye başlar. Kısaca, kalsiyum reaktörü içindeki pH değerini bu seviyelere indirmek için Co2 tüpü kullanılır. Deniz akvaryumu kalsiyum reaktörü bünyesindeki Co2 akışını denetlemek için solenoid ve kabarcık sayaç regülatörü kullanılır. Regülatör çalışma basıncını kontrol eder ve basitçe elektrik kesintisi gibi durumlarda reaktör içindeki Co2 akışını durdurmaya yarayan emniyet cihazıdır.
Kalsiyum reaktörü ile birlikte pH kontrolörü kullanmak mecburi değil ama kolay reaktör ayarlaması yapmanıza olanak sağlar. Bu sonuçla, kalsiyum reaktörü ne işe yarar sorusunun yanıtı şudur; reaktör içinde düşük pH değerine sahip bir su yaratılır, bu sayede aragonit tabanlı malzemenin çözünme yapmasıyla kalsiyum elde elde edilir ve kontrol cihazları ile istenen değerde kalsiyumu akvaryuma otomatik olarak ekler. Günlük tüketimi belirlemek kullanıma başlandığında önemlidir. Kalsiyum reaktörü kullanılmayan sistemlerde haftalık veya günlük ilaveler ihtiyacın altı veya üzeri olabilir. Tabii akvaryumunu tanıyan bir hobici bu sorunları aşabilir ama kalsiyum reaktörü genel anlamda yardımcı bir ekipmandır.
Kalsiyum Reaktörü Çalışma Mantığı
Kalsiyum reaktörü üzerinde sayaç bulunur, sayaç kalsiyum reaktörü içine giren Co2 hızını kontrol etmek amaçlı kullanılır. Kabarcık sayaçlarının iğne vana ve elektronik vana olmak üzere iki türü piyasada bulunur. Kabarcık sayaçlarının yeni tipleri elektronik olarak bulunabilir. Baloncuk miktarını kontrol etmek için elektronik solenoid kullanırsanız her 10 saniyede 1 saniyede 4 kabarcık hızına ayarlayarak kullanabilirsiniz. Reaksiyon bölümü denen odacıkta çoğu reaktörlerde bir sirkülasyon motoru kullanılır.
Kalsiyum Reaktörü içinden çıkan su konsantre şekilde bulunan kalsiyum, Magnezyum ve iz elementler içerir. Bu noktada kalsiyum reaktörü içinden çıkan su düşük pH değerine sahip bir sudur, birçok kullanıcısı çıkış suyunun pH değerini yükselterek akvaryuma ekler. Kalsiyum reaktörü içinde kullanılan medya temelde mercan iskeletlerinin fosilleşmiş hali olan aragonit. Aragonit çözündüğü zaman iskelet yapısındaki elementleri suya bırakır. Farklı bir açıdan dolomit kullanılır ama daha çok magnezyum seviyesini yükseltmek için kullanılır. Aşağıdaki videoyu yabancı dilde olsa da tarif ediş şekli güzel olduğu için paylaşmak istedim.
Aynı zamanda alkalinite ve Kalsiyumu yükseltebilir. Tek başına kullanıldığında çok fazla magnezyum düzeyi yaratabileceğinden dikkatli olmak gerekir. Kalsiyum reaktörleri mercan yükü bulunan akvaryumların doğal deniz suyu seviyesini korumak için en iyi yollardan biri olarak kabul edilir. Kullanmaya başlamanın ardından kalsiyum reaktörü ilk günlerde korkutucu veya kullanımı zor gelebilir ama kullanım tadı alındığında kalsiyum reaktörü size daha az test yapma ve katkılara düşük maliyet imkanı sağlar.