Bubble anemon (Entacmaea quadricolor) doğal yaşam alanı Hint okyanusu, Fiji, Tonga ve Kızıl deniz olarak kabul edilebilir. Kapalı sistemlerde erişkin boya ulaştıklarında yaklaşık ortalama 30 santim kalırken, doğal ortamında 50 santimetreye kadar büyüdükleri görülür. Birçok renk çeşidine sahip olan bubble tip anemon, sıklıkla kırmızı, pembe, vişne çürüğü rengi, kestane rengi ve yeşil rengin bazı tonlarında karşımıza çıkmaktadır. Diğer anemon türleri ile karşılaştırıldığında uysal denilebilecek bir yapıya sahiptir. Doğal ortamında bulunmayı en çok sevdiği noktalar ölü mercan yığınlarının oluşturduğu mercan mezarlıkları ve resiflerde yer alan kayaların oluşturduğu yarık kesimler.
Bubble tip anemon doğada yerleşik bir hayat sürer ve yerini kolay kolay değiştirmez. Hareket etmesine sebep olabilecek tek bir etken vardır, o da daha iyi bir yer arayışıdır. Doğal ortamında iki farklı su derinliğinde gözlemlenebilir. Derin sularda yaşamayı seçenler genelde kahverengi ve yeşil renklerde olur. Yalnız bir yaşamı seçerler.
Dokunaçları yapış yapıştır ve doğal olarak diğer türlerine göre daha zehirli. Bir de sığ sularda suyun yüzeyine çok yakın noktalarda yaşamayı seçen türler vardır ki çok ışıktan hoşlanırlar. Dokungaçları daha yuvarlak bir yapıya sahiptir ve soğanı andırır. Su yüzeyine yakın yaşayıp ışıktan faydalanan bu tür doğada koloni halinde yaşamayı seçer. Bubble tip anemonlar genelde güçlü ve dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Dokungaçları anatomik olarak kısa ve balonumsu bir yapıya sahiptir. Bir diğer değişle dokungaçlarda gözlemlenen balonsu yapı, durumunun iyi olduğuna ve bir ihtiyacı veya sıkıntısı olmadığına işarettir. Öte yandan dokungaçlarında oluşan sünme nedenli uzama, beslenme anında suyu daha iyi süzebilmesi adına bilinçli olarak gerçekleştirdiği bir harekettir. Bubble tip anemonların olmazsa olmazları su ve ışık kalitesidir.
Çok iyi bir su kalitesine ve aydınlatmaya sahip olan bir akvaryumda coşarken, ışık ve/veya sudaki problemler ölümüne bile kolaylıkla neden olabilir. Akvaryum içerisindeki suda yaşanan ısı değişimlerine çok duyarlıdır. İhtiyaç duyduğu ısı aralığı 24-26 derece arasıdır. Ama daha önemlisi suyun sıcaklığının bu değerler arasında olabildiğine sabit tutulmasıdır. Tuz oranı olarak 1.024 ve pH 8.30 – 8.40 ihtiyaç duyduğu değerlerdir. Bubble tip anemon akıntıdan hoşlanmaz. Çok az akıntının olduğu bir noktada, mümkünse ara ara kesilip yeniden oluşan akıntılardan hoşlanır.
Bubble Anemon Aydınlatma
Işık ihtiyacı nedeni ile barındırılacağı akvaryumda kaliteli ve yüksek yoğunlukta bir aydınlatma şarttır. Hobiciler arasında yaygın olarak kullanılan aydınlatmaların başında 15,000 kelvin ve üzerindeki metal halide aydınlatmalar gelir. Beslenmesi planlanan akvaryumun en az 100 litre olması ve akvaryum içerisindeki suyun oturmuş olması şarttır. Akvaryumunuzda derin deliklere ve boşluklara sahip canlı kayalar, mercan kayaları ve zeminde kum veya mercan kırığı olması şarttır ki Bubble tip anemonunuz tutunabilip kendine en uygun yere yerleşmek için hareket edebilsin ve yerini bulduğunda kendini oraya sıkıca asabilsin.
Akvaryumunuzda yerleşmeyi tamamladıktan sonra büyümeye ve bölünerek koloni olarak yayılmaya başlar. Bu esnada yakın çevresinde bulunan diğer mercanlara dokungaçları ile zarar vermesi yüksek olasılıktır. Bubble tip anemona ev sahipliği yapan akvaryumlara eklenecek canlılar yerleştirilirken bu durum göz önünde bulundurulmalı ve Bubble tip anemonun yakın çevresine mercan eklemekten kaçınılmalıdır.
Bubble Anemon Konak Sakinleri
Bubble tip anemonlar Palyaço türleri için ortak çıkara dayalı bir yaşama ev sahipliği yaparlar. Bubble tip anemonlar korunaklı bir barınak sağlarken, Palyaçolar ise ev sahibinin ihtiyaç duyduğu yiyeceği sunar. Bu nedenle eğer Bubble tip anemon beslemeyi düşünüyorsanız, Playaço balığını da beraberinde beslemeyi hem görselliği hem de işlevselliği açısından düşünmelisiniz. Bubble tip anemonlar ihityaç duydukları besinin büyük kısmını genellikle fotosentez yolu ile sağlarlar.
Fotosentez yönteminde başlıca mimarlar tek hücreli olan ve anemonun içinde yaşamını sürdüren zooxanthellae adındaki alg türüdür. Öte yandan palyaço balığı bulunmayan akvaryumlarda sık sık küçücük parçalar halinde kıyılmış balık, karides ve artemia ile beslenmesi şarttır. Akvaryum suyuna eklenecek iyodin ve eser elementler, su kalitesinin ihtiyaç duyulan kalitede kalmasında büyük fayda sağlayacaktır.