Konsept Akvaryum

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Akvaryumlar
  • Akrilik Paneller
  • Yapay Dekor
  • Markalar
  • Referanslar
  • S.S.S
    • Akvaryum Malzemeleri
    • Akvaryum Canlıları
    • Faydalı Bilgiler
  • Güncel Haber
  • İletişim
You are here: Home / Deniz Akvaryumu Canlıları / Acanthurus Aterrimus Achilles Tang Balıkları

23 Mayıs 2016 by Creative

Acanthurus Aterrimus Achilles Tang Balıkları

Achilles tang veya yerel adıyla aşil tang balıkları uzun yıllar sağlıklı şekilde yaşatması başarılamamış türlerden biridir. Hayal kırıklığı bu türde oldukça yüksek yaşanır. Hobi yapan arkadaşlar zamanla bilgi sahibi olup tecrübe kazandıkça zoru başarmaya yönelme eğiliminde. Achilles tang balığımızı tanımlamak gerekirse;

Achilles Tang Tür Tanımlama

Achilles Tang Balıkları

Achilles tang balığı hobici arasında Aşil olarak tanınır. Üyesi olduğu ailenin genel grubu Cerrah balıkları sınıfıdır. Latince adı ise Acanthurus aterrimus, Teuthis Hepatus Aşil (Shaw 1803) ve Achilles Tang olarak yaygındır. Yaşadığı alan aslında hassas olmasının da kaynağına işaret eder. Çünkü Achilles oldukça berrak ve temiz suya sahip alanlarda yaşar, bunun yanında çok fazla derinlere inmeyip ortalama 10 metrelik sığ alanları tercih etmektedir. Daha çok görüldüğü coğrafi alanalar ise Pasifik, Hawaii Marshall Adaları ve Markiz.

Achilles tang balığının ulaşabildiği boyutlar 26 ile 28 cm civarında. Cinsiyet ayrımı konusunda verilebilecek bir belirgin özellik bulunmamaktadır. Achilles tang akvaryumdaki su kalitesine oldukça hassas, bir anlamda suyun kararlığını da korumak gerektiği anlamı çıkar. Besin konusunda daha çok bitkisel besleme yapılmalıdır. Yosun, yaprak nori, spirulina içeren gıdalar uygun olacaktır.

Zaman zaman minik veya hazırlama şekildeki kabuklu hayvansal gıdaları kabul ederek yiyebilir. Adaptasyon konusunda bu kadar hassas olan Achilles Tang türdaşlarına karşı son derece agresif davranıp onları öldürmeye götürebilecek kadar hırçın davranmaktadır. Elbette bunu yapabilmesi önce sorunsuz akvaryuma adapte olması, mutlu ve huzurlu yaşaması gerekmektedir. Achilles tang balıkları bulunduğu coğrafi bölgeye göre renklerinde değişiklikler olması doğaldır. Daha genç olan bireylerde turuncu nokta olmayabilir veya az belirgin olabilir. Melezlenme sonucu ortaya çıkan Achilles tang olduğu da kayıtlarda bulunmaktadır.

Achilles Tang Balığı Nasıl Uzun Yaşatılır

Böyle bir sorunun birçok farklı cevabı olsa da ilk kural, içinde çok çok sağlıklı ve son derece iyi durumda olan mercanlar ve yine balıklar olduğunu düşündüğümüz akvaryuma dahi fazla güvenmemek olmalı. Akvaryuma güven zamansız ve hatalı olabilir. Elbette sivri bir söylem olsa da altında yatan sebep açıktır. Gerçekten belkide ekleneceği akvaryumun zor mercanlar anlamında veya genel su kalitesi anlamında yapısı iyidir ancak birçok Sps ve Lps mercan akvaryumu filtre sisteminde reaktörler, günlük element doz girişleri, Ph değerini oynatacak kalsiyum ve yine Kh değerine etki edecek unsurlar bulunur ve achilles tang balıkları bunları hiç sevmez.

Adaptasyonundan 5-6 gün önce ve adaptasyondan sonra 5-6 gün tüm bu girişlere çok çok dikkat edilmelidir. Katkılar veya manuel olarak yapılan tüm işlemler stabil halde gerçekleştirilmelidir. Bu sıralanan sebeplerden dolayı akvaryist mükemmel bir akvaryumu olduğunu düşünüyorsa da aslında temelde Achilles tang için uygun olmayan şartları ortaya çıkarmaktadır. Çünkü aslında daha stabil akvaryum koşullarında adaptasyon daha rahat gerçekleşir.

Oturmuş ve eskimiş akvaryumlarda sorun daha az yaşanacaktır. Adaptasyonun tam gerçekleşmesi ardından yavaş yavaş katkı ve türevlerinde eklemeler başlayabilir. Çok fazla ellenmeyen, müdahale edilmeyen daha duru sistemlerde çok daha kolay bakılabilecekleri bilinmelidir.

Hedef Su Değerleri

pH 8.2 ………………………. …………….. ….8-8,5 8,5-8 ….
Tuzluluk g/l……………34-41 ……………… 36 g / l
Yoğunluk–1022 …………… g/l………1.020-1.026 yoğunluğu g / l
KH ………………………. ………….. 8 dKH 6-10 dKH
Oksijen mg/l………….5-7 ……………… 5,5 mg / l
Kalsiyum mg/l……….380-480 ………………… 400 mg / l
Magnezyum mg/l…….1.200-1500 …………… 1285 mg / l
Stronsiyum mg/l………..6-12 ……………. 80-10 mg / l
İyot ————————————————60 ppb</

Achilles tang Adapte

Alıştırmanın ilk günlerinde rahatsız edecek balık olmaması süreci kolaya çevirecektir. Fakat üst kısımda yazıldığı gibi adaptasyon sonrası kendi türündeki balıkların eklenmesi de ayrı sorun çıkaracaktır. Bu yüzden rakibi olmayan boylarda küçük Tang balıkları daha önce adapte edilebilir. Bunun yanında renklerine yakın diğer tang balıkları ilgisini daha fazla çeker ve onlara karşı tavır normalden sert olur. Eğer alıştırma aşamasında kendi rengine yakın bir rakibi önceden akvaryumda varsa başlarda bu sefer Achilles Tang zorlanacaktır.

Acanthurus Aterrimus – Achilles Tang beslemek istiyorsak akvaryumda barındırılacak diğer mercan türlerinin ihtiyaçlarını karşılama noktasında yapılacak eklemelerin suyun ana değerlerinde ani oynamalar yapmamasına ve alıştırma aşamasında kendi türünden zorlama görmemesine özen gösterilmeli.

Filed Under: Deniz Akvaryumu Canlıları Tagged With: Tang Balıkları

Son Yazılar

  • Jebao / Jecod marka yeni nesil akvaryum sirkülasyon ve dalga motorları
  • Fabrika Merkezi – Akrilik Canlı Resif / Deniz Akvaryumu
  • Tree Coral Deniz Akvaryumu Mercanı
  • Damsel Balıkları Bakım Bilgileri
  • Acanthurus Aterrimus Achilles Tang Balıkları
  • Sert Sps Mercanlarda Renklenme Nedir

Destek Menüleri

  • Teknik Destek
  • Servis Hizmetleri
Akvaryum Merkezi

Kategoriler

Sosyal Medyada Biz!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed

Konsept Akvaryum © 2025 · Log in