Sohal tang balıkları hızlı ve aktif yüzücüler olmaları yanında akvaryumda eskimeleri sonrası oldukça da cana yakın hale gelen balıklardan. Birçok türde olduğu gibi Sohal tang balıkları da ilk günlerinde utangaç ve biraz da adaptasyon süreci zor bir türdür. Akvaryuma alıştıkça efelenmeyi ihmal etmeyen balıklar arasında yer alır. Genel olarak cerrah balıkları olarak ifade edilirler. Yaşam alanı geniş olsa da genellikle Basra körfezi, Kızıl deniz havzaları. Genellikle resif yamaçlarında ve platolarında hayatlarına devam ederler.
Sohal Tang Akvaryum Şartları:
Sert yapılı, özellikle kendi türlerine karşı daha da sertleşen tavırlar sergileyebilir, Sohal tang alıştıktan sonra akvaryum sahibine oldukça yakın davranmaya başlar. Birlikte tutulacakları deniz akvaryumu balıkları iyi seçilmeli, geniş yüzme alanı bulunan ve dekoru sığınmaya olanak sağlayan şekilde tasarlanmalı. Geçimsizlik yaşadığı türlerin başında yellow tang, clown tang, purple tang ve wrasse türleri gelir. Kendi gibi sert yapılı türleri mümkün oldukça akvaryuma adapte etmemek gerekir.
Sohal Tang Beyaz Benek Hastalığı:
Başlıca görülen rahatsızlığı çizgi erozyonu ve hole in the head denilen hastalık en çok görülen hastalık türleri. Tedavisi içinse vitamin takviyesi ve vejetaryen yem takviyesi gerekir. Değerleri oturmuş bir deniz akvaryumu su yapısı kolay bir adaptasyon sağlar. Deniz akvaryumu adaptasyonu ardından kaya ve dekora sürtünme eğilimleri görülebilir. Belli ölçülerde sakin kalarak izlemek gerekir. Ancak akıntı motoru karşısına geçmesi ve mukoza üzerinde aşırı hasar gözlemlenmesi durumunda karantina tankında tedavi süreci veya mevcut akvaryumdaki sevmediği unsurlar düzeltilmelidir. Oldukça sık görülen hastalık beyaz benek hastalığı olarak ifade edilen hastalıktır. Sohal tang balıkları bakımı sırasında eğer beyaz benek hastalığı tedavisi için yardıma ihtiyacınız olursa linki ziyaret edebilirsiniz.
Sohal Tang Nasıl Beslenmeli?
Beslenme konusunda nazlı olmaları yine ilk günlerde görünür. Alıştıktan sonra oldukça hızlı ve iştahlı bir yem alışları vardır. Haftada 3 kez nori yosunu, 1 kez artemia, 2 kez nls a plus yem ilave diyet olarak verilebilir. Genel yazılan ve çizilene göre yosun ağırlıklı gıdaların agresifliğini önlediği ifade ediliyor. Bununla birlikte iç hastalıklar ve parazit hastalığının önüne geçildiği yine tecrübeler içinde yer alan ifadelerdir. Doğada resif yamaçlarında ve platolarda yaşadıklarından dolayı beslenmesi de bu yönde ağırlıklı olarak yaptıkları bilinir. Sohal tang balıkları bakımı zevkli ve sahibi ile ilişki kurabilen balıklar olduğu için beslemesi zevklidir. Sohal tang balıkları bakımında başarılar.